برگرفته از مباحث استاد حسینی الهاشمی(ره)؛
تجدید چاپ کتاب "اجتهاد و برسی روش های آن"
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳۱ شهريور ۱۳۹۲ ساعت ۱۴:۲۷
کتاب «اجتهاد و بررسی روش های آن» برگرفته از مباحث سال ۶۳ استاد گرانقدر مرحوم حجت الاسلام والمسلمین سید منیرالدین حسینی الهاشمی(ره) می باشد که توسط فرهنگستان علوم اسلامی قم و به کوشش جناب آقای مهندس عباس معلمی گردآوری و تدوین و با همکاری نهاد کتابخانه های عمومی کشور منتشر گردیده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی فرهنگستان علوم اسلامی قم، کتاب «اجتهاد و بررسی روش های آن» برگرفته از مباحث سال ۶۳ استاد گرانقدر مرحوم حجت الاسلام والمسلمین سید منیرالدین حسینی الهاشمی(ره) می باشد که توسط فرهنگستان علوم اسلامی قم و به کوشش جناب آقای مهندس عباس معلمی گردآوری و تدوین و با همکاری نهاد کتابخانه های عمومی کشور منتشر گردیده است.
این کتاب در ۷ فصل تحت عناوین ۱.قیاس ۲.استحسان ۳.استصلاح ۴.تاویل ۵.دینامیسم ۶.اخباریین ۷.اصولیین به شیوه های استنباط می پردازد و فصل آخر کتاب به جمع بندی و نتیجه گیری این مباحث اختصاص دارد.
در مقدمه این کتاب آمده است: " به طور كلي ميتوان يك نظام فرهنگي را به سه بخش تقسيم كرد.
- بخش اول مطالبي است كه به اثبات مكتب مي انجامد كه منطق و فلسفه را مي توان از اين جمله دانست.
- بخش دوم آموزه ها و احكام مكتب و همه آن علومي است كه به استنباط از منابع مكتب مي انجامد.
- و بخش سوم مطالبي است كه به تحقق آموزه ها و دستور العملهاي مكتب و يا انطباق احكام براي موضوعات عيني منجر مي شود.
البته ممكن است كه مكتبي ناقص بوده و بخشي از اين سه را نداشته باشد و يا وامدار ساير مكاتب باشد. اما به هر حال يك نظام فرهنگي كامل به اين سه بخش احتياج دارد.
بديهي است در هر كدام از اين بخشها، منطق با شيوه جمع بندي اطلاعات از اهميت بيشتري برخوردار است و ساير موضوعات بخش، محصول به كارگيري منطق مي باشد.
در اين كتاب فقط به بخش دوم، آن هم منطق استنباط پرداخته مي شود. سابقه و علت توجه اينچنيني به اين بحث به سالهاي قبل از پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي باز ميگردد.
در آن سالها به علت ضرورت مبارزه با رژيم طاغوت گروههاي متعددي شكل گرفت، اما به علت خفقان حاكم، امكان دسترسي به منابع اصيل و شخصيتهاي فهيم و طراز اول براي همه مهيا نبود. فضاي جامعه نيز به علت تأثيرپذيري از فرهنگهاي وارداتي و ضعف نظام آموزش رسمي كشور در مدارس و دانشگاهها، پذيراي هر مطلب به ظاهر نو و انقلابي بود. به گونه اي كه در سالهاي اول دهه ۵۰ انحرافات فرهنگي بسياري از روشنفكران و حتي بعضي از طلاب را به لحاظ علم مبارزه و يا به كارگيري تمدن نوين فراگرفته بود. در آن سال ها عده اي از مدعيان مبارزه با سرمايه داري راه خود را از اسلام جدا كردند وبه مكتبهاي انحرافي و عمدتاً ماركسيسم گرائيدند و عده اي ديگر نيز كه داراي عقايدي محكم تر بودند بدون داشتن دانش كافي با مراجعه به كتاب و سنت به تغيير، تأويل و تطبيق اسلام با دستور العملهاي اجرايي ماركسيسم يا ليبراليسم پرداختند و به خيال خود اسلام را با مبارزه و يا اسلام را با تمدن نوين جمع كردند. اين وضعيت تا سالهاي بعد از پيروزي انقلاب نيز ادامه يافت و هر گروه يا شخصيتي كه علم، فن يا هنري را پسنديده بود و در پي تناسب سازي با اسلام بود كم وبيش به اين شيوه ها دست آزيد.
استاد تيزبين حضرت حجتالاسلام والمسلمين سيد منيرالدين حسينيالهاشمي(ره) از همان ابتدا در مقابل اين انحرافها موضع گرفت و در ابتداي آشنايي با هرگروه از شاگردان خود براي مصون سازي آنها، بحثهاي اجتهاد و موضوع شناسي را در حد وسع و دقت آنها تدريس مي كرد و در اين بين به روشهاي انحرافي در استنباط از كتاب و سنت از صدر اسلام تا كنون ميپرداخت.
كتاب حاضر كه برگرفته از اين مباحث استاد است و در سال ۱۳۶۳ تدوين يافته است تنها به شيوههاي استنباط ميپردازد. بحثهاي موضوعشناسي استاد در كتب ديگر فرهنگستان علوم اسلامی قم گردآوري شده است."
لازم به ذکر است کتاب "اجتهاد و بررسی روش های آن " توسط موسسه انتشارات کتاب نشر به شمارگان ۵۰۰۰ نسخه و در قطع رقعی و باقیمت ۲۰۰۰ تومان به چاپ رسیده است.
علاقمندان می توانند برای تهیه این کتاب به آدرس تهران خیابان زرتشت غربی، کوچه کامبیز، نبش کوچه طباطبایی رفیعی، پلاک ۱۸موسسه انتشارات کتاب نشر- تلفن: ۰۲۱۸۸۹۷۸۴۱۴ یا به آدرس قم خیابان آیت الله مرعشی نجفی (ارم)ساختمان ۱۲۸، فرهنگستان علوم اسلامی قم- تلفن: ۰۲۵۳۷۸۳۱۶۱۶ مراجعه یا تماس حاصل نمایید.