علم دینی
آنچه در این پرونده میخوانید دیدگاه صاحب نظران فرهنگستان علوم اسلامی قم در رابطه ی دین و علم می باشد.
 
 
 
 
کد مطلب: 594
اثر حجت‌الاسلام والمسلمین میرباقری؛
نگاهی بنیادین به نسبت اخلاق و فناوری اطلاعات
تاریخ انتشار : شنبه ۲۰ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۴۴
 
تاب «نگاهی بنیادین به نسبت اخلاق و فناوری اطلاعات» از حجت ‏الاسلام والمسلمین سید محمدمهدی میرباقری، رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم توسط نشر تمدن نوین اسلامی منتشر شد.
 
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی فرهنگستان علوم اسلامی قم، کتاب «نگاهی بنیادین به نسبت اخلاق و فناوری اطلاعات» از حجت ‏الاسلام والمسلمین سید محمدمهدی میرباقری، رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم توسط نشر تمدن نوین اسلامی (ناشر آثار استاد میرباقری و فرهنگستان علوم اسلامی قم) منتشر شد.

غالب کتاب هایی که با عنوان اخلاق و فناوری اطلاعات (Ethics and Information Technology) منتشر شده است به تعاریف، اصول و دستورالعمل هایی می پردازند که تلاش می کنند برای اخلاق (در معنای سکولار و یا بعضا غیرسکولار آن) نقشی در عصر اطلاعات و ارتباطات تعریف کنند و نسبت اخلاق را با کاربرد فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی، مدیریت آنها و یا حتی طراحی آنها بررسی نمایند. اما رویکرد استاد میرباقری در این کتاب متفاوت است. ایشان فناوری اطلاعات و ارتباطات را به عنوان حلقه ای مهم از زنجیره توسعه(Development) دانسته اند که برای باز نمودن جایگاهی برای اخلاق در بستر اطلاعات و ارتباطات، ابتدا باید به نسبت میان اخلاق و توسعه در معنای مدرن آن پرداخت. چرا که میزان تاثیر پذیری مفهوم، برنامه ها و مدل های توسعه از اخلاق، تعیین کننده میزان حضور اخلاق در حوزه هایی مانند فناوری اطلاعات و ارتباطات خواهد بود.


این کتاب متن سه گفتار علمی استاد میرباقری در جمع کارشناسان ارشد فناوری اطلاعات است که در گفتار یکم، از پیوند «اخلاق توسعه» و «فناوری اطلاعات» سخن گفته است. در این بخش، عمق «اخلاق» در ساحت «توسعه» جست ‌و جو و بیان می‌ شود که مکتب‌ های مادی با تعریفی که از این مفهوم القا می‌ کنند، شبکه جهانی اطلاعات را نیز در همان مسیر سوق می دهند.


در گفتار دوم، ابعاد بیش‌ تری از منزلت اخلاق در فناوری اطلاعات شکافته می ‌شود تا بتوان در مورد رابطه تکامل گرایی دینی و فناوری اطلاعات سخن گفت. در این بحث، اشاره می‌ شود که تمایلات انسان جدید در سال های پس از رنسانس، پایگاه اصلی شکل‌ گیری «اخلاق توسعه» بوده که به پیدایش «حق توسعه» انجامیده است؛ یعنی بشر ابتدا به رفاه همه‌ جانبه در زندگی خود گرایش یافته است، سپس برای تأمین این رفاه، به یک نظام حقوقی روی آورده و سرانجام، سازمان‌ های بین‌ المللی را به استیفای این حقوق مکلّف ساخته است. توسعه فناوری اطلاعات را نیز باید در همین چارچوب تحلیل نمود و نقش آن را در دستیابی انسان عصر جدید به توسعه روشن کرد.


در گفتار سوم، در فرآیندی عمیق‌ تر، نسبت بین اخلاق و فناوری اطلاعات در جامعه‌ پردازی و مدیریت آن بررسی می شود تا در این راستا بتوان به صورت هر چه دقیق‌ تر، توسعه جوامع را مطالعه کرد.


چاپ اول این کتاب که توسط حسن نورورزی و حسین مهدی زاده تنظیم شده است، از سوی نشر تمدن نوین اسلامی در ۱۱۶ صفحه و قیمت ۵۵۰۰ تومان روانه بازار کتاب شده است. علاقه مندان به تهیه این کتاب با تخفیف ۱۰ درصد می توانند از طریق تماس با مرکز پخش تمدن نوین به شماره ۳۷۸۳۱۶۱۶-۰۲۵ و ۰۹۱۰۴۶۴۶۲۱۲ و یا از طریق فروشگاه مجازی BookRoom.ir به صورت اینترنتی خرید نموده و کتاب را از طریق پست دریافت نمایند.





101
Share/Save/Bookmark