به گزارش
پایگاه اطلاعرسانی فرهنگستان علوم اسلامی قم، حجتالاسلام والمسلمین سید محمدمهدی میرباقری، رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم، در نخستین همایش خواهران طلبه سراسر کشور در جامعه الزهرا (سلام الله علیها) به ایراد سخنرانی با موضوع «
الگوی طلبه در تراز انقلاب اسلامی» پرداختند.
هزاران شهید و جانباز و محاصرههای اقتصادی و سیاسی، هزینههای تحقق ظهور بهوسیله انقلاب اسلامی استعضو مجلس خبرگان رهبری در ابتدای سخنان خود بیان کرد: انقلاب اسلامی، تغییر اساسی در روند جامعه جهانی است. انقلاب اسلامی برای رسیدن به آرمان های اسلامی است، انقلابی بزرگ که پایه های تمدن مادی را به لرزه در آورد، یکی از قطب ها آن را شکست داد و با قطب دوم در حال چالش است، هزینه آن هم ده ها هزار شهید، جانباز، مشکلات اقتصادی و محاصره اقتصادی است، اما اینها هزینه تحقق ظهور است.
انقلاب اسلامی در صدد تحقق جامعه آرمانی انبیاستوی با نگاهی به رویکرد های عمده فلسفه تاریخ و تبیین مختصر این دیدگاه ها، افزود: محور اصلی حرکت تاریخ، حرکت بر محور ایمان و کفر است؛ درگیری این دو جبهه منجر به غلبه جبهه ایمان می شود. این فلسفه تاریخ و تحلیل تکامل آن، مبتنی بر اعتقادات اسلامی و مکتب اهل بیت است، تاریخ اجتماعی بشر بر محور درگیری حق و باطل شکل می گیرد و به غلبه جبهه حق منتهی می شود، انقلاب اسلامی بر این اساس در جهت تحقق جامعه آرمانی انبیاء است.
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم، جامعه آرمانی انبیاء و جامعه عصر ظهور را جامعهای کاملا متفاوت با جامعهی کفر و دنیای کنونی دانست و افزود: در جامعه عصر ظهور، تحولی بنیادین و عمیق از جنس قیامت در عالم اتفاق می افتد؛ انقلاب اسلامی جوششی عمیق و معنوی در مسیر عصر ظهور است.
عدم درک درست انقلاب و لوازم آنوی با انتقاد از افرادی که جایگاه انقلاب را درک نکرده اند و با نگاه غربی به دنبال تعریفی از انقلاب هستند، بیان داشت: تفکری که معتقد به ارزش های اخلاقی و فرهنگی اسلام است و از طرفی هم پایبند به توسعه است و به نوعی فرایند مدرن سازی و توسعه مادی را می پذیرد در واقع مبتلا به پارادوکس بسیار جدی است؛ آن ها می دانند که توسعه غربی یک پدیده به هم پیوسته و عمیق است. لذا به مشکل برمی خورند که اسلامیت نظام را چطور با توسعه جمع کنند؟
حجتالاسلام والمسلمین میرباقری افزود: اگر دنبال توسعه باشند، قاعدتا لازمه حرکت به سمت توسعه این است که باید با قطب قدرت جهانی ارتباط برقرار کنند و با آنها هماهنگ شوند این هماهنگی، هم در حوزه فرهنگ، هم در حوزه سیاست و هم در حوزه اقتصاد است.
در ادامه عضو خبرگان رهبری با اشاره به کتابی که عصاره تفکر حاکم بر طیفی از متفکران و مجریان است به برخی مطالب مطرح شده در مورد تضاد قانون اساسی و تعامل با دنیا در این کتاب اشاره نمود و بیان داشت: از دیدگاه این افراد، اگر شما توسعه را قبول کردید و پذیرفتید که مرزهای خودتان را به روی اقتصاد، فرهنگ و سیاست غربی باز کنید و جزئی از جامعه جهانی شوید لازمه اش این است که از ادبیات موجود در قانون اساسی عدول کنید، دیگر بحث استکبار و درگیری با استکبار بی معناست.
وی افزود: مبارزه با پرچمداران استکبار به عنوان این که اینها دارای ماهیت استکباری هستند مانع دستیابی به رشد و توسعه و رقابت اقتصادی است.
مدرس حوزه علمیه قم با ذکر بخش دیگری از تفکرات این افراد و تعارض آن با ماهیت فرهنگی ایران اسلامی بیان داشت: یک قدم جلوتر، بعد از قانون اساسی، بحث هویت فرهنگی ماست، هویت فرهنگی ما مانع این گونه رابطه با نظام مادی غرب و پذیرش انفعال فرهنگی در مقابل آنهاست و این مانع توسعه است.
حجتالاسلام والمسلمین میرباقری افزود: می گویند اگر بخواهید به توسعه برسید باید از بنیان های قانون اساسی که ماهیت استکباری برای قدرت های مادی قائل است دست بردارید تا بتوانید با انها تعامل اقتصادی کنید تا به توسعه برسید. اگر بخواهید به توسعه برسید باید از پایبندی به فرهنگی که در مقابل استحاله در تمدن مادی مقاومت می کند، دست بردارید. اگر جمهوری اسلامی بخواهد اسلامی رفتار کند و اسلام را راهنمای تصمیم گیری ها و اقدامات خود قرار دهد مسلم است که نمی تواند با جهانی که بر مبنای سرمایه داری است، همکاری و مناسبات راهبردی برقرار کند.
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی در تبیین این نگرش غربگرایانه، تفکرات این افراد در زمینه تعامل با دنیا را اینگونه توصیف کرد: اینگونه توسعه یافتگی که این آقایان می خواهند، اقتضائش این است که از استقلال به این معنا دست برداریم، با مشارکت جامعه جهانی یک جامعه مشاع درست کنیم، به بیان خودشان، غرور تاریخی خودمانم را کنار بگذاریم، فرهنگ های دیگر را هم قبول کنیم. فرهنگ غالب بر جهان را بپذیریم. البته این، فقط با اسلام مخالف نیست مخالف همه ادیان الهی است.
وی در ادامه متذکر شد که پذیرش این گونه تفکرات سبب به خطر افتادن انقلاب میشود و افزود: اگر این تفکر حاکم شد، بدانید چیزی از فرهنگ اسلام باقی نخواهد ماند؛ این همان چیزی است که موجب شده مقام معظم رهبری احساس خطر کنند در فرمایشات اخیرشان با خبرگان رهبری فرمودند که "ما آمدیم به اسلام عمل کنیم اگر بناست به اسلام عمل نکنیم ما اینجا چه کاره ایم؟!"
ماموریت تاریخی حوزه انقلابی در تبیین اجتماعی نیازمندی های حکومت دینی
استاد میرباقری در پایان سخنان خود با تبیین فضای موجود، ماموریت تاریخی حوزه های علمیه در هدایت جامعه را یادآور شد. وی به تعریف "حوزه انقلابی" پرداخت و افزود: حوزه انقلابی، حوزهای است که حکومت دینی را میفهمد و رقیب اصلیاش، تمدن مادی را میشناسد.
رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم خاطر نشان کرد: حوزه انقلابی حوزهای است که پژوهش، آموزش و تبلیغش در مقیاس حکومت است نه در مقیاس فرد! واحد مطالعهاش فرد نیست.
عضو خبرگان رهبری افزود: اگر واحد مطالعه ما در فقه، در کلام، فلسفه، اعتقادات، اخلاق و عرفان فرد بود؛ واحد پژوهش و آموزش و تبلیغ مان فرد بود، از دل آن مبارزه با حکومت مادی و توسعه در نمیآید.
حجتالاسلام والمسلمین میرباقری در پایان رهآورد نگرش غیرانقلابی در حوزههای علمیه را اینگونه توصیف کرد: با این مدل که عرض شد، حداکثر انسانهای متدین منزوی درست میکنیم. نه مومنین فعالِ درگیر با تمدن غرب که می خواهند تمدن جدید بسازند.
لازم به ذکر است که نخستین همایش سراسری طلاب جامعه الزهرا (سلام الله علیها)، با عنوان "راهبران" 12 تا 14 خرداد با حضور خواهران طلبه غیر حضوری از سراسر کشور، در تالار بیداری اسلامی جامعه الزهرا در قم، برگزار شد.
101