به گزارش پایگاه اطلاع رسانی فرهنگستان علوم اسلامی قم، حجت الاسلام والمسلمین علیرضا پیروزمند در کتاب "نظریه بنیادین در مناسبات دین و فرهنگ" به واکاوی رابطه دو موضوع مهم و سرنوشت ساز یعنی دین و فرهنگ می پردازد. در طول تاریخ بشر، دین وجود داشته و به زندگی بشر معنا و جهت داده است. صرف نظر از دین و نقشی که بر جای گذاشته و می گذارد، بشر از دیر زمان با فرهنگ زیست کرده است؛ هر چه زندگی اجتماعی پیچیده تر و به سایر جوامع وابسته تر شده است، نقش فرهنگ در زندگی، خود را بیشتر نشان داده است؛ چرا که فرهنگ، کارکردی مشابه دین را بر جای می گذارد و هویت ساز است.
مسأله اصلی پژوهش عضو هیئت علمی فرهنگستان علوم اسلامی قم، چگونگی دستیابی به نظریه ای بنیادی در نسبت مطلوب دین و فرهنگ است. از آنجا
دین محور فرهنگ سازی است و تغییرات فرهنگ در سطوح مختلف باید تحت جاذبه تعالیم دین رقم بخورد.
که فرهنگ، واسطۀ جریان دین در عینیت زندگی فردی و اجتماعی است، تصمیم گیری نسبت به مسایل کلان فرهنگی از یکسو و چگونگی ارتقاء دینداری در جامعه از سوی دیگر به تحلیل نسبت دین و فرهنگ وابسته شده است.
فرضیه مورد ادعا این است که نه تنها دین محصول فرهنگ نیست، بلکه قلمداد کردن آن به عنوان یکی از عوامل فرهنگ ساز نیز فروکاستن نقش دین است؛ دین محور فرهنگ سازی است و تغییرات فرهنگ در سطوح مختلف باید تحت جاذبه تعالیم دین رقم بخورد. دین علاوه بر فرهنگ عمومی، در لایه فرهنگ تخصصی و فرهنگ بنیادی نیز محوریت دارد.
این کتاب در چهار فصل «دین شناسی»، «فرهنگ شناسی»، «نسبت دین و فرهنگ» و «سطح گستره فرهنگ» به تبیین مناسبات دین و فرهنگ می پردازد.
چاپ اول کتاب «نظریه بنیادین در مناسبات دین و فرهنگ»، در ۴۲۱ صفحه، قطع رقعی، تیراژ ۱۰۰۰ نسخه و قیمت ۱۱۰۰۰ تومان عرضه شده است.
این کتاب دومین کار مشترک "مرکز پژوهشی روش علوم و تحقیقات اسلامی منیر" و "پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی" و "دفتر نشر معارف" است و پیش از این کتاب «نسبت اخلاق و فناوری اطلاعات» اثر حجت الاسلام و المسلمین سید محمدمهدی میرباقری، رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم از سوی دفتر نشر معارف منتشر شده بود.