علم دینی
آنچه در این پرونده میخوانید دیدگاه صاحب نظران فرهنگستان علوم اسلامی قم در رابطه ی دین و علم می باشد.
 
 
 
کد مطلب: 209
كنفرانس بين المللي تمدن اسلامي
مؤسسه مطالعات خاورميانه و شمال آفريقا ـ آكسفورد/تاريخ برگزاري: 12 نوامبر 2011 ـ (21 آبان 1390)
تاریخ انتشار : شنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۰ ساعت ۰۸:۳۶
 
مؤسسه مطالعات خاورميانه و شمال آفريقا در دانشگاه آكسفورد بريتانيا قرار دارد. اين مؤسسه مستقل به منظور توجه به تمام جنبه هاي زندگي در خاورميانه و شمال آفريقا بنا شده است. زمينه هاي تحقيقاتي اين مؤسسه شامل فرهنگ، سياست، حقوق، دين، جامعه، آموزش و پرورش، فناوري، رسانه و ادبيات است.
كنفرانس بين المللي تمدن اسلامي
 
موضوع مقالات ارائه شده:
مفاهيم: مفهوم تمدن، مفهوم تمدن اسلامي، تمدن فرهنگ و مفاهيم مدني
 منابع اسلامي: قرآن و سنت، ساختار ديني اسلام، منابع و ماهيت شريعت و اخلاق در اسلام
 سياست و قضاوت: حكومت و نظام حكومتي، ساختار ديوان در نظام قضايي اوليه اسلام، ماهيت و فلسفه جنگ و صلح در اسلام
 نظام اقتصادي و مالي اسلامي: وقف، اركان و ماهيت بانكداري اسلامي، بانكداري اسلامي در جهان نوين، تجارت اسلامي: قراردادها، تجارت هاي بين المللي و...، اسلام چه چيزي را براي ارائه به جهان اقتصاد در دست دارد؟
 علم و فناوري: جنبش ها و پيشرفت هاي علمي در جهان اسلام، آموزش در طول تاريخ، جنبش هاي ترجمه
 مشاركت مسلمانان در علوم انساني و علوم اجتماعي: ادبيات، فلسفه، تطبقات ديني، حقوق، جغرافيا، تاريخ، هنر
 مشاركت مسلمانان در علوم تجربي: رياضيات، ستاره شناسي، طب (پزشكي)، شيمي، فيزيك، زيست شناسي
 نمودهاي اجتماعي: طبقات اجتماعي در اسلام، اهل الذمه و اقليت هاي غير مسلمان، مسائل جنسيتي (مردان و زنان)
 خانواده؛ بنيادي در جهان اسلام: مسائل جوانان، مراقبت از كهنسالان و معلولين
 تمدن اسلامي و تمدن غربي؛ برخورد يا گفتمان: سوابق تاريخي، پارامترهاي گفتگو و پس زمينه ها

 تحليل:
عناوين مقالات ارائه شده در كنفرانس بين المللي تمدن اسلامي حاكي از ديدگاه دقيق و موشكافانه غرب به اسلام و تمدن اسلامي است. دانشگاه آكسفورد در كشور انگلستان است، كشوري كه چندين سال، بسياري از كشورهاي جهان را مستعمره خود كرد و دارايي و ذخائر ملي، فرهنگي و اجتماعي آنها را به يغما برد. دانشگاه آكسفورد يكي از بزرگترين و فعال ترين مراكز جهاني و بين المللي در خصوص مطالعه جهان اسلام مي باشد. بيش از ۴۰۰ سال است كه زبان و ادبيات عرب در اين دانشگاه تدريس مي شود و از اواخر نيمه دوم قرن اخير اين دانشگاه به مرور ديدگاه خود را در خصوص موضوعات ديگر جهان اسلام گسترش داده است. امروزه اين دانشگاه بيش از پنجاه عضو پژوهشگر دارد و تمام جنبه هاي جامعه اسلامي چه در گذشته و چه در حال را تدريس مي كند كه مي توان به انسان شناسي، هنر و معماري، باستان شناسي، مطالعات توسعه و اقتصادي، تاريخ، زبان و ادبيات، فلسفه، سياست و روابط بين الملل، دين و الهيات اشاره كرد.
توجه به مفاهيم تمدن اسلامي حاكي از غني بودن اين تمدن و بالندگي و رشد ملل مختلف زير پرچم توحيد و يكتاپرستي است كه مي توان گستره آن را از هند در آسيا تا اسپانيا در انتهاي اروپا دانست. خدماتي كه تمدن اسلامي به جهان كرد هيچ تمدني به بشريت ارائه نكرد. شالوده و اساس اين تمدن قرآن و سنت است كه يادآور حديث گران بهاي ثقلين پيامبر اسلام (ص) است. جامعه اسلامي كه پيامبر در مدينه برپا كرد بيان كننده توانايي اسلام در اداره امور جامعه مي باشد عدل نيز كه پس از توحيد دومين اصل از اصول دين است جايگاه اساسي در حكومت اسلامي دارد. حال آيا غرب تشنه شناخت مفاهيمي همچون قرآن، سنت و اصلي همچون عدل است يا خواستار تيشه زدن به ريشه اسلام و حكومت اسلامي به وسيله واژگوني همچون حقوق بشر و آزادي است. نظام كمونيسم پس از چندين دهه حكم راني در جهان از هم فروپاشيد و هم اكنون شاهد فروپاشي نظام سرمايه داري در غرب هستيم. توجه به نظام اقتصادي و مالي و بانكداري اسلامي مدعيان نظام هاي اقتصادي غربي در اين برهه تاريخي در قرن بيست و يكم جاي بسي تأمل دارد. شكي وجود ندارد كه ابن سيناها، رازي ها، ابوريحان ها و ديگران دِين عظيمي بر جهان بشريت دارند، بناها، معماري ها، كتابخانه ها، دانشگاه ها، پل ها و رصدخانه ها كه تا كنون مي توان آثار آنها را در كشورهايي همچون ايران، مصر، تركيه و اسپانيا مشاهده كرد، حاكي از پيشرفت هاي عظيم علمي چه در حوزه علوم تجربي و چه در حوزه علوم انساني و اجتماعي تمدن اسلامي است.

حال مي توان علت برگزاري چنين همايش هايي را در جهان غرب در زمان بيداري اسلامي دانست. هر چند كه به نظر مي رسد آمريكا سعي دارد در اين برحه بسيار حساس تاريخي پيشتاز باشند، اما جاي هيچ ترديدي وجود ندارد كه انگليس هم سعي در به انحراف كشاندن اين انقلاب هاست. ليكن هيچ گاه ماهيت و اهداف خود را در هيچ مكاني و زماني بروز نمي دهد و نخواهد داد.
Share/Save/Bookmark