علم دینی
آنچه در این پرونده میخوانید دیدگاه صاحب نظران فرهنگستان علوم اسلامی قم در رابطه ی دین و علم می باشد.
 
 
 
کد مطلب: 925
رزومه
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۳۱ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۷:۰۱
 
1- سوابق تحصیلی و مدارج علمی

استاد ميرباقري پس از گذراندن مقطع دبيرستان، دروس حوزوی را از سال ۱۳۵۴ آغاز کرد و دوره مقدمات و سطح را در محضر اساتيد برجسته و بنام حوزه علميه قم همچون حضرات آيات سيد علی محقق، اعتمادی و پايانی فراگرفتند.
ايشان از سال ۱۳۶۰ با جديت در درس خارج فقه آيت الله شبيری زنجانی و دروس خارج اصول آيت الله سيدکاظم حائری و آيت الله وحيدخراسانی حاضر شدند و از آنان کسب فيض نمودند؛ پس از مدتی، تحصيل دروس خارج اصول و خارج فقه را به شکل متمرکز و مستمر در محضر مرحوم آيت‌الله شيخ جواد تبريزی ادامه داده و به تکميل و تحکيم مبانی اجتهاد پرداختند تا اينکه به حلقه شاگردان خصوصی و هيئت استفتائات ايشان راه يافتند؛ مدت حشر و نشر علمی استاد با مرحوم آيت‌الله شيخ جواد تبريزی بيش از بيست سال بوده است.
ايشان در کنار تحصيلات فقهی و اصولی، از شرکت در دروس فلسفی و منطقی هم بازنماندند و «نهايه الحکمه» را نزد آيت‌الله مصباح يزدی، «اشارات» و «شرح منظومه» را نزد آيت‌الله انصاري شيرازی، «منطق شفاء» و بخشی «اسفار» را نزد آيت‌الله جوادی آملی و بخشی از «طبيعيات شفا و علم هيئت» را نزد علامه حسن زاده آملی آموختند؛ ايشان همچنين در دروس حجت‌الاسلام‌ و المسلمين علامه سيدمنيرالدين حسينی (ره) حضور يافتند و سال ها از نظريات بنيادی ايشان در زمينه «کاربردی شدن فلسفه (فلسفه شدن)»، «روش شناسی علم دينی» و «فلسفه اصول فقه حکومتی» بهره بردند.

2- سوابق پژوهش

ايشان تاکنون بر پژوهش ها و طرح های فراوان «حوزوی، دانشگاهی و وابسته به نهادهای حکومتی» نظارت علمی کرده و يا مشاوره داده‌اند؛ همچنين در پايان نامه های متعدد «سطح چهار حوزه» يا «دکترای دانشگاه» به‌عنوان استاد راهنما يا استاد مشاور مشارکت داشته‌اند.
از استاد ميرباقري کتب و آثار مختلفی منتشر شده يا در دست انتشار است که برخي از آن‌ها عبارت اند از:
۱. «تقريرهای درس خارج اصول فقه»؛ ۲. «حجيت قواعد عام علم اصول»؛ ۳. «درآمدی بر مبادي اصول فقه حکومتی»؛ ۴. «مبانی فقه حکومتی»؛ ۵. «گفتارهايی در فلسفه و حکمت»؛ ۶. «جستاری در مباني نظری ولايت فقيه»؛ ۷. «مراقبه های عاشورايی»؛ ۸. «توحيد و ولايت الهيه»؛ ۹. «اما شناسی»؛ ۱۰. «در شناخت غرب»؛ ۱۱. «ضيافت بلا» ۱۲. «علم دينی» ؛ ۱۳. «کالبدشکافی فرهنگی فتنه ۸۸»؛ ۱۴. «هنر، دين، تجدد»؛ ۱۵. «نگاهی بنيادين به نسبت اخلاق و فناوری اطلاعات»؛ و ... .

3- سوابق تدریس

آيت‌الله ميرباقری همزمان با فراگيری دانش های حوزوی، به تدريس علوم حوزوی نيز پرداختند و در فاصله سال‌های ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۹ دروس مقدمات و سطح حوزه را تدريس نمودند؛ سپس از سال ۱۳۷۲ تدريس دروس خارج اصول و خارج فقه را در حوزه علميه قم آغاز کردند که با گذشت بيش از ۲۰ سال، همچنان به تدريس اين دروس ادامه می دهند.
يکی از مباحث مهم درس خارج فقه ايشان در سال‌هاي اخير بحث «ولايت فقيه» بود که در هشتاد جلسه ارائه شد و طی آن مبانی فقهی، کلامی و جامعه شناختی ولايت فقيه تبيين و تشريح گرديد. ايشان در سال ۱۳۹۱ «درس خارج مبانی فقه حکومتی» را برگزار کردند و به طرح زوايای نوينی در انديشه فقه حکومتی همت گماردند. از ديگر تدريس های مهم استاد ميرباقری می توان به تدريس دوره های مختلف «اصول فلسفه برنامه ريزی» و «فلسفه تطبيقی» و دوره های متعدد «الهيات و امام شناسی» اشاره کرد.

4- سوابق تبلیغ
استاد ميرباقري در عرصه تبليغ عمومي و نخبگاني در داخل و خارج از کشور نيز حضوري جدي و گسترده داشته¬اند؛ به-گونه¬اي که امروز به‌عنوان يکي از نخبگان تبليغي کشور شناخته ميشوند. ايشان در ۲۵ سال گذشته سخنراني‌هاي متعددي در موضوعات مختلف مذهبي ايراد کرد‌ه‌اند؛ از جمله اين موضوعات مي‌توان به «رابطه الوهيت، ولايت، شريعت»، «فلسفه تاريخ شيعي»، «تفسير قرآن کريم»، «شرح ادعيه و زيارات، به¬ويژه زيارت عاشورا و جامعه کبيره»، «تحليل حادثه عظيم عاشورا»، «مهدويت و انتظار» «عرفان ولايي و تربيت ولايي» و... اشاره کرد.
ايشان در دو سال اخير نيز با حضور در برنامه تلويزيوني اثرگذار «سمت خدا» پاسخگوي دغدغه‌هاي ديني مخاطبين فرهيخته رسانه ملي بوده‌اند.

5- سوابق شغلی و اجرایی
    استاد ميرباقري در دوران نوجواني در مبارزات مردمي عليه رژيم منحوس پهلوي به فعاليت پرداخته و در دوره جواني هم در جبهه¬هاي جنگ تحميلي حاضر شدند؛ ايشان در حوادث مهم سياسي پس از انقلاب اسلامي نيز همواره در صحنه حاضر بوده و عليه جريانهاي سکولار و غيرانقلابي و به‌نفع جريانهاي ارزشي و ولايي به روشنگري پرداخته‌اند. ايشان تاکنون در نشستها و مناظرات متعددي شرکت کرده و در محافل علمي از مواضع انقلاب و نظام اسلامي دفاع نموده‌اند؛ همچنين از سال ۱۳۷۹ تاکنون مسئوليت فرهنگستان علوم اسلامي (از مؤسسات انقلابيِ فعال در تأمين نيازمندي¬هاي فرهنگي انقلاب اسلامي) را برعهده داشته و علاوه برآن عضو هيئت امناي برخي از مؤسسات انقلابي و برخي از مدارس علميه ميباشند.

6- سوابق اجتماعی و فرهنگی

آيت‌الله ميرباقری پس از دفاع مقدس در مسائل معطوف به انقلاب اسلامی اهتمام ويژه ای داشتند و به‌ نوبه‌ خود به تقويت جبهه سياسی و فرهنگی انقلاب اسلامي و تبيين نظريه «تمدن نوين اسلامی» کمک نمودند؛ تا آنجا که در مورد بيشتر کليدواژه ها و موضوعات سياسی، فرهنگی و اجتماعی مورد تأکيد امام راحل (ره) و امام خامنه ای به ارائه تحليل های راهبردی پرداخته و پيشنهادهايی را ارائه داده‌اند؛‌ موضوعاتی همچون: رسالت انقلاب اسلامی، ولايت فقيه، اسلام آمريکايی، نهضت توليد علم دينی، الگوی پيشرفت، تحول در حوزه، روشنفکری بيمار، مبانی دينی هنر و سينما، آسيب شناسی هيئات، مسئله جمعيت، زن منتظر، بيداری اسلامی، فتنه ۸۸، اقتصاد مقاومتی، سبک زندگی، پروژه نفوذ و ....
Share/Save/Bookmark