روز شنبه ۱۷ فروردین۱۳۹۷ نشستی با موضوع «آینده پژوهی حکمرانی در عصر فضای مجازی» به همت گروه فقه حکومتی فرهنگستان علوم اسلامی قم و با ارائه
حجت الاسلام حسین مهدیزاده، پژوهشگر
گروه فلسفه اصول و فقه حکومتی فرهنگستان علوم اسلامی قم، برگزار شد. گزارش مختصری از آن ارائه می شود.
***
حجت الاسلام مهدیزاده در این نشست به تبیین مطالعات خود در تاریخ سیاست، حقوق و اقتصاد برای شناخت ماهیت جامعه مدرن، به عنوان یکی از پژوهش های گروه فقه حکومتی فرهنگستان پرداخت. مهدیزاده در این نشست به دنبال برجسته کردن این پرسش بود که آیا به واقع فضای مجازی می تواند آینده حکمرانی در مدل nation-state(دولت-ملت) و دیوانسالاری مبتنی بر آن را کاملا دستخوش تحول کند؟ همچنین ایشان به این پرسش پرداخت که جمهوری اسلامی و قانون اساسی موجود که تنها تبلور انقلاب اسلامی و مردم سالاری دینی است چه مقدار تحت تاثیر فضای مجازی قرار خواهد گرفت؟
این پژوهشگر فقه حکومتی، در این نشست ۲ ساعته سعی نمود اثبات کند که با گسترده تر شدن توان فضای مجازی، انتقال دیوان سالاری اجتماعی به فضای مجازی که از دولت الکترونیک تا شکل گیری شرکت های خدماتی مبتنی بر پلتفروم ها پیش رفته است، همه حکایت از این دارد که ماموریت «تنظیم» اجتماعی که تاکنون ماموریت دیوانی دولت ها بوده و علت اصلی نیاز به دولت را شامل می شده است، به سرعت خیره کننده ای در حال خارج شدن از دست آن و انتقال به شرکت های غیر دولتی است.
حجت الاسلام مهدیزاده در این نشست تاکید کرد که شکل گیری پول های مجازی(از بیت کوین تا ارز گرام) نشان از این دارد که ماموریت های بین المللی دولت ها نیز در حال کوچک شدن است و این به معنای افزایش نقش و قدرت «مردم» نیست بلکه به معنای انتقال قدرت سیاسی جامعه از دولت ها به شرکت هاست و همانطور که می دانیم خود شرکت ها هم یک نظام قدرت غیر عمومی محسوب می شوند که از آغاز قرن نوزدهم مردم اروپا و آمریکا و بعد از جنگ جهانی دوم، همه مردم دنیا با چالش های آن دست و پنجه نرم می کنند.
وی بحث خود را با تبیین اینکه ۴۰ سال پیش مردم و علمای دینی ایران در انقلابی، با تلفیق مدل امامت-امت اسلامی و مدل دولت-ملت مدرن، نهادی برای مردم سالاری دینی ارائه کردند،حال مساله اینجاست که آیا هنوز این تلفیق نهادی، در آینده می تواند نهادی کارآمد برای نظریه مردم سالاری دینی باشد؟!
در این انتهای این نشست، حضار به نقد مسائل مطروحه پرداختند.