علم دینی
آنچه در این پرونده میخوانید دیدگاه صاحب نظران فرهنگستان علوم اسلامی قم در رابطه ی دین و علم می باشد.
 
 
 
کد مطلب: 457
بیانیه آكادمی های بریتانیا در حمایت از دانش اقتصادمحور
تاریخ انتشار : شنبه ۱۱ خرداد ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۰۶
 
 
روسای آکادمی های ملی بریتانیا خواستار حمایت و ضمانت مالی دولت از تحقیقات و نوآوری طی ۱۰سال آینده شدند. افزایش سرمایه گذاری در زمینه تحقیقات به منظور اطمینان حاصل کردن از ناتوانی رقابت کشورهای دیگر با بریتانیا بسیار حیاتی است.

این بیانیه نشان می دهد که چگونه تحقیقات و نوآوری نقش حیاتی را در اقتصاد بریتانیا ایفا می کند. روسای آکادمی های ملی بریتانیا هم اکنون خواستار ایجاد انقلاب نوآوری به منظور عبور از بحران اقتصادی شدند. سهم بخش نوآوری در رشد اقتصادی بریتانیا قبل از رکود اقتصادی سال۲۰۰۹ قریب به دو سوم بود. در سال های آتی بخش تحقیقات نقش بسیار مهمتری را در اقتصاد دانش محور بریتانیا خواهد داشت.

آکادمی ها خواستار ایجاد چهارچوب سرمایه گذاری ۱۰ ساله پایدار در قلب برنامه راهبرد رشد اقتصادی دولت، افزایش ارزش بودجه تحقیقات شدند. این آکادمی های نیز خواستار باقی ماندن بخش تحقیقات در قلب سیاست گذاری های دولت بریتانیا هستند، سیاستی که مبتنی بر شواهد و قرائن می باشد.

آکادمی ها بشدت از گسترش بودجه علوم و تحقیقات حمایت می کنند و از دولت خواستار افزایش سرمایه گذاری در بخش تحقیقات در تصمیم گیری های آینده با تاکید بر اهمیت نقش تحقیقات در مقابله با چالش های ملی و بین المللی شدند.

سر «آدام رابرتز» رییس آکادمی علوم انسانی و علوم اجتماعی بریتانیا گفت: هرگز نباید دید ابزاری به بخش تحقیقات و پژوهش داشته باشیم، لیکن زمانی که بریتانیا به دنبال رشد اقتصادی است اجرای تحقیقات در زمینه های گسترده موضوعی حیاتی می باشد.

سر «جان تووکی» رییس آکادمی علوم پزشکی در این باره گفت: ایجاد اقتصاد دانش محور باعث ایجاد رشد اقتصادی در بریتانیا خواهد شد که می تواند سوددهی زیادی برای افراد و جامعه بطور گسترد داشته باشد. هر یک پوند سرمایه گذاری در بخش تحقیقات پزشکی، پنج پوند افزایش سرمایه در بخش صنعت دارویی را خواهد داشت. این درحالی است که بریتانیا ۱۴درصد از ۱۰۰داروی مورد نیاز ضروری جهان را تولید می کند که پس از ایالات متحده در رتبه دوم قرار می گیرد. تحقیقات بریتانیا همواره باید به روز باشد تا دست آورد های مالی و اجتماعی را از انتقال این دانش بدست آورد.

سر «پاول نرس» رییس انجمن سلطنتی بریتانیا بیان کرد: در مقایسه با کشورهای رقیب بریتانیا، هر دو بخش خصوصی و دولتی در سرمایه گذاری تحقیقات این کشور سهیم هستند. دولت می داند که تحقیقات در دراز مدت برای ایجاد رشد اقتصادی پایدار حیاتی است و این موضوع را همواره بیان کرده است.

سر «جان پارکر» رییس آکادمی سلطنتی مهندسی نیز گفت: رشد جایگاه علم و دانش به وسیله پژوهش برای تسریع در ایجاد نوآوری، افزایش تعداد شرکت ها و سکانداری و رهبری بخش فناوری جهان موضوع بسیار مهم و ضروری است. ابتکار و نوآوری بر اساس پژوهش های معتبر کلید احیا و بهبود دوباره اقتصاد خواهد بود و هم اکنون در بهترین جایگاه برای رسیدن به این هدف می باشیم. بریتانیا یکی از ده کشور بزرگ صنعتی است که در بخش فناوری هوا فضا، علوم زیستی و طراحی خلاق شناخته شده است. با اتخاذ سیاست گذاری های صحیح در سرمایه گذاری می توانیم جایگاه خود را بیشر ارتقا دهیم.

ارزش تحقیقات و پژوهش:

اکتشاف و خلاقیت شالوده جهان مدرن می باشند. زندگی روزمره ما شاهد دست آورد های هر دو می باشد. تلفن های هوشمند ما را به تمام جهان مرتبط می کند. پیشرفت های صنعت کشاورزی امنیت غذایی ما را تامین کرده است. آنتی بیوتیک ها و واکسن ها حیات بشری را نجات داده است. سیستم های حمل و نقل امکان انتقال ما را به سرتاسر جهان فراهم کرده است. نشریات، هنر و رسانه ها دید و افق ما را گسترش داده است.

پژوهش و نوآوری ضروری ترین سوخت حیاتی اقتصاد ما می باشد. نزدیک به دو سوم رشد اقتصادی بریتانیا بین سال های ۲۰۰۸-۲۰۰۰ به دلیل ابتکار و نوآوری بود و سرمایه گذاری در بخش تحقیقات نشان دهنده منافع بلند مدت اقتصادی و اجتماعی است. در سال های آتی تحقیقات و نوآوری نقش مهمتری را در دانش اقتصاد محور بریتانیا ایفا خواهند کرد.

منافع و سود آوری تحقیقات فراتر از ایجاد ثروت می باشد. دانشمندان ابزارهای نو و قابل اطمینانی را برای سنجش درستی دانش فراهم می آورند، دانشی که امکان اکتشاف و شکل دهی جهان را برای ما فراهم می کند. مهندسان دانش و تجارب خود را بکار می گیرند تا شرایط زندگی بهتر را برای انسان در کنار ایجاد ثروت ایجاد فراهم سازد. علوم انسانی و علوم اجتماعی درک بهتری از زندگی و جهانی که در آن هستیم را ایجاد کرده و در انتخاب صحیح به ما کمک می کنند. علوم پزشکی افزایش عمر و کیفیت زندگی ما را بهبود می بخشد. همکاری های درون رشته ای امکان برخود بهتر با چالش های جهانی را فراهم می کند. برخود با چالش هایی همچون کمبود منابع آبی، تروریسم، تغییرات جمعیتی و تاثیر فناوری های نوین بر کیفیت زندگی روزانه ما، نیازمند راه حل هایی است که در پژوهش های درون رشته ای تعریف می شود.

ابر قدرت علمی جهان:

بریتانیا سابقه برتری در بخش تحقیقات دارد. این کشور ۱۴درصد از ۱۰۰داروی مورد نیاز ضروری جهان را تولید می کند که پس از ایالات متحده در رتبه دوم قرار می گیرد. با توجه به سرمایه گذاری های پایدار گذشته، تولیدی ترین پایگاه تحقیقاتی در رهبری اقتصادی جهان را ایجاد کردیم. پژوهشگران بریتانیا تاکنون بیش از۹۰جایزه نوبل را به خود اختصاص داده اند. پس از ایالات متحده دانشگاه های بریتانیا در رده دوم جهانی قرار دارند. بسیاری از شرکت ها و کمپانی های جهانی از بریتانیا سر در برآورده اند. تحقیقات همانند جواهری در تاج بریتانیا می باشد.

سرمایه گذاری های عمومی برای اعمال نفوذ سرمایه های خصوصی و خیریه در داخل و خارج از کشور بسیار مهم می باشد. برای نمونه هر یک پوند سرمایه گذاری در بخش تحقیقات پزشکی، پنج پوند افزایش سرمایه در بخش صنعت دارویی را خواهد داشت. پیوند محکمی بین سطوح کلی سرمایه گذاری های خارجی و داخلی در دانشگاه ها و بخش تحقیق و توسعه و تجارت وجود دارد. توانایی و قدرت پایگاه تحقیقاتی و پژوهشی بریتانیا به این دلیل است که این کشور دومین کشور دریافت کننده بودجه برنامه تحقیقات اتحادیه اروپا و بیشترین درصد جذب سرمایه گذاری بین المللی در بخش تحقیقات و توسعه گروه جی ۸ را دارد.

کشورهای رقیب:

بریتانیا در دست یافتن به برتری پژوهشی و سرمایه گذاری در بخش دانش تنها نیست. «جورج اسبورن» رییس خزانه داری متعهد به حمایت مالی بیشتر از بخش علوم و تحقیقات شده است. اما رقبای بین المللی ما از پتانسیل فزاینده تحقیقات و پژوهش آگاه بوده و به دنبال افزایش سرمایه گذاری در این بخش می باشند. «اوباما» در سخرانی اخیر سالانه خود در کنگره گفت: زمان آن فرا رسیده است تا میزان تحقیقات و توسعه را به فراتر از دوران رقابت های فضایی برسانیم.

این درحال است که «مانموهان سینگ» نخست وزیر هند در سخنرانی خطاب به کشور خود بیان کرد: تلاش کنید از ابزار علم بهره ببرم تا نیاز های طبقه محروم را برطرف سازیم و شکاف ها ار از بین ببریم.

در ایالات متحده ۸/۲درصد تولید ناخالص ملی صرف تحقیقات و توسعه می شود. بودجه بخش علوم در چین طی ده ی اول هزاره سوم میلادی سالانه ۱۹درصد افزایش داشته است، که این میزان از ۱درصد تولید ناخالص داخلی به ۷/۱درصد بوده است. کشور برزیل طی سالهای ۲۰۰۸-۲۰۰۰میزان بودجه تحقیقات و توسعه را سه برابر کرده است. سنگاپور نیز طی برنامه پنج ساله بین سال های ۲۰۱۵-۲۰۱۰ این میزان را نیز به سه برابر افزایش داده است. در اروپا کشور فنلاند با صرف هزینه ای بالغ بر ۴درصد تولید ناخالص داخلی سرمایه سنگینی را در بخش تحقیق و توسعه انجام داده است. سال گذشته آلمان متعهد شد تا ۱۲ میلیارد یورو را صرف آموزش و پژوهش بکند. درحالی که بریتانیا ۷۹/۱درصد تولید ناخالص داخلی خود را در مقایسه با رقبای خود صرف تحقیقات و توسعه کرده است.

سرمایه گذاری عمومی بریتانیا در بخش تحقیقات و توسعه در مقایسه با دیگر رقبای بین المللی بسیار پایین می باشد. در سال ۲۰۱۱ ایالات متحده ۹۲/۰درصد و آلمان۸۵/۰درصد تولید ناخالص داخلی خود را صرف تحقیقات و توسعه کردند، درحالی که بریتانیا ۵۷/۰درصد را صرف این بخش کرده است. در بریتانیا سرمایه گذاری شرکت ها در بخش تحقیقات و توسعه در مقایسه با کشورهای دیگر قابل مقایسه نیست. برای مثال در ایالات متحده ۶۰ درصد بودجه تحقیقات و توسعه را شرکت های صنعتی و در کره جنوبی ۷۲ درصد از بودجه این بخش را تامین می کنند. اگر بخواهیم اقتصادی پایدار و رقابتی در بریتانیا ایجاد کنیم، باید مقبولیت گسترده تر رهبران اقتصادی را درباره اهمیت و نقش تحقیق در ایجاد رشد اقتصادی بلند مدت جلب کرد. دولت می تواند نقش فعالی در تشویق و جذب سرمایه گذاری تجاری برای تامین بودجه تحقیقات ایفا کند. ایجاد شرکت های کوچک تحقیقاتی، بهبود اعتبار مالیاتی بخش تحقیقات و توسعه و افتتاح صندوق سرمایه گذاری مشارکت تحقیقات بریتانیا اقداماتی بود که دولت بریتانیا برای ایجاد اهرم مالی به منظور جذب سرمایه های خصوصی انجام داد.

استراتژی صنعتی بریتانیا:

استراتژی صنعتی دولت بر بخش هایی تمرکز خواهد کرد که در آن بریتانیا رهبری جهانی را در دست گرفته باشد یا بتواند در دست بگرید. تحقیقات و نوآوری باید در قلب این استراتژی قرار بگیرد. آکادمی های ملی از دولت بریتانیا به دلیل پذیرش طرح پیشنهادی «لورد مایکل هسلتین» (سیاستمدار و نماینده سابق بریتانیا) بسیار خرسند می باشد.

توسعه مهارت ها:

حمایت از افراد کارشناس و کار کشته هم در بخش تحقیقات و هم در بخش های دیگر مانند ای تی و خدمات مالی برای بریتانیا بسیار حیاتی است. برای ایجاد این سرمایه انسانی باید جامعه پژوهش و پژوهشگران را تغذیه کنیم تا دیگران را نیز آموزش دهند. رقابت های جهانی برای کسب رتبه برتر این ضرورت را ایجاد می کند که بریتانیا سرزمینی جذاب برای بسیاری از افراد و گروه های با استعداد باقی بماند خواه آنان از بریتانیا باشند یا از دیگر نقاط جهان به این کشور آمده باشند.

افراد برتر، در مقابل سرمایه های تجاری را جذب می کنند. برای تربیت و آموزش دانشمندان، مهندسان و تکنیسین های مورد نیاز تا سال ۲۰۲۰، حمایتهای همه جانبه از مهارت های آموزشی «اس تی ای ام» در بریتانیا از امروز اهمیت بیشتری پیدا می کند. توانایی پرورش استعدادهای داخلی و جذب برترین پژوهشگران بین المللی مهمترین موضوع در برطرف کردن این کمبود بریتانیا می باشد.

تقویت پایگاه پژوهشی در گستره وسیعی از رشته های علمی دانشگاه های بریتانیا دست به دست جامعه آموزشی و توسعه جهانی داده است که این موضوع برای دانشجویان بین المللی جذاب می باشد. بخش آموزش عالی بریتانیا یکی از مهمترین بخش های در آمد زایی این کشور به دلیل توانایی های خود می باشد که مبلغ آن به ارزش۶۰ میلیارد پوند است. سرمایه گذاری در بخش دانش و مهارت مستقیما در رشد اقتصادی و رقابت بریتانیا تاثیرگذار خواهد بود.

به حد اکثر رساندن میزان ارزش سرمایه گذاری در تحقیقات:

جامعه تحقیقات بریتانیا تمام تلاش خود برای افزایش تاثیر سرمایه گذاری عمومی در بخش تحقیقات و ارزیابی این تاثیرات را انجام خواهد داد. دانشگاه ها و بخش صنعت در طرح ابتکاری High Value Manufacturing Catapult به طور تنگانگی با یکدیگر همکاری می کنند. این طرح مراکز علمی و آکادمیک و شرکت های صنعتی را گرد هم می آورد تا از تجاری سازی تحقیقات حمایت کنند و همچنین سطح رقابت صنعتی جهانی بریتانیا ارتقا ببخشند. در این جو نا آرام اقتصادی جهان پژوهشگران و موسسات پژوهشی تلاش می کنند تا راه های نوینی را برای گسترش موثر مرز های دانش بیابند.

مدیریت پایگاه های تحقیقاتی گوناگون:

بسیاری از چالش های مهم قرن ۲۱ مانند امنیت غذایی، تغییرات آب و هوا، امنیت انرژی و تاثیرات کهن سالی نیازمند همکاری کارشناسان و همکاری تمام رشته های علوم انسانی، علوم اجتماعی، مهندسی، فیزیک، پزشکی، شیمی، بیولوژیک و ریاضیات می باشد.

ارزش تحقیقات نه تنها در تقویت رقابت ها جهانی بریتانیا تاثیر گذار خواهد بود، بلکه در شیوه های مختلف مواجه با چالش های جهانی که امروزه با آن رو در رو هستیم کمک شایانی می کند. همکاری های بین المللی بسیار حیاتی می باشد. بریتانیا برای تفاهم و ثبات جهانی راه های گوناگونی را بکار خواهد گرفت. بیش از یک سوم کل مقالات علمی و آکادمیک جهان هم اکنون با همکاری گروه های چند ملیتی نگاشته می شود و سرمایه گذاران تجاری در بخش تحقیقات و توسعه شرکت های بین المللی می باشند که دفاتر آنها در سرتاسر جهان گسترده شده است. تحقیقات فعالیت فرا گسترده در جهان به تنیده با ظهور قدرت های علمی همچون چین، هند و برزیل می باشد. بریتانیا نیازمند کارشناسان در رشته های گوناگونی است تا فرصت های به وجود آمده از این تغییرات را شناسایی کنند.

تحقیقات را اغلب بنیادی و یا تطبیقی تعریف می کنند. نباید بر این اختلاف بیش از حد پافشاری کرد. تحقیقات تطبیقی یافته های بنیادی را به ارمغان می آورد درحال که تحقیقات بنیادی فرصت های غیر قابل پیش بینی شده را خلق می کند. برای جمع آوری دست آورد های تحقیقات وجود چرخه ی ایده ی تکرار شونده بین افراد مشارکت کننده در این رویکرد ضروری می باشد. حمایت مالی از رشته های علوم پایه برای موفقیت بیشتر تحقیقات استراتژیک کاربردی و بالعکس بسیار حیاتی می باشد.

ایجاد چشم انداز بلند مدت تحقیقات:

همچنان که امروز محصول سرمایه گذاری دیروز خود را برداشت می کنیم، باید حمایت مالی از تحقیقات را برای کسب موفقیت آینده ادامه بدهیم. حمایت گاه و بی گاه مالی باعث بی نتیجه ماندن تحقیقات، وقفه در رویکردهای بلند مدت در مواجه با چالش هایی همچون انرژی هسته ای، انرژی و تغیرات آب و هوایی و ناتوانی در استفاده بهینه از سرمایه های گذشته می شود. عدم ضمانت مالی خطر جا به جایی پژوهشگران بین المللی، شرکت ها و سرمایه های کشور و بخش های خصوصی را خواهد شد.

از آنجایی که ارزش تحقیق و پژوهش به عنوان یک سرمایه گذاری جهانی رو به افزایش است، بریتانیا نمی تواند به شهرت و اعتبار خود به عنوان رهبری جهانی در تحقیقات و نوآوری خشنود باشد. توانایی بخش تحقیقات و توسعه ما(میزان تولید ناخالص داخلی که صرف تحقیقات و توسعه می شود) از میزان توانایی شرکای ما در «اتحادیه اروپا» و «سازمان همکاری و توسعه اقتصادی» بسیار کمتر است. تنها فقط در گروه جی ۸ است که کشورهای کانادا، روسیه و ایتالیا پس از بریتانیا قرار گرفته اند. کشور بریتانیا دارای میراث غنی برتری علمی است که بسیاری خواستار آن می باشند. این میراثی است که باید برآن سرمایه گذاری کرد. آکادمی های ملی دولت بریتانیا را متعهد به افزایش سرمایه گذاری در بخش تحقیقات و توسعه می داند تا با دیگر کشور های پیشروی علمی همگام بشود.

۶/۴میلیارد پوند بودجه تخصیصی بخش علوم در سال ۲۰۱۰ بود. وزارت تجارت، نوآوری و مهارت تنها یکی از ارگان دولتی است که بودجه بخش علوم را تامین می کند. وزارت بهداشت، موسسه ملی تحقیقات سلامتی، وزارت دفاع، وزارت توسعه بین الملل، وزارت محیط زیست، غذا و امور روستایی و دیگر سازمان های نیز هزینه های سنگینی را صرف پژوهش و تحقیقات می کنند. طیف گسترده حمایت های مالی از تحقیقات و توسعه که در وزارت تجارت، نوآوری و مهارت و دیگر وزارتخانه های و ارگان ها صورت می گیرد، برای اطمینان حاصل کردن از تقویت ظرفیت، اجرا و تاثیرگذاری تحقیقات و پژوهش بریتانیا حیاتی می باشد.

یافته های جدید و طرح های نوآوری به بریتانیا کمک کرد تا در دوره روشن فکری و انقلاب صنعتی به نیروگاه اقتصادی تبدیل شود. برای برون رفت از مشکلات اقتصادی کنونی و تبدیل شدن به یک کشور دانش ـ اقتصاد ـ محور با پایگاه های گسترده، نیازمند ایجاد انقلاب در نوآوری می باشیم. دوران روشن فکری نوین در قرن ۲۱ با مرکزیت پایگاه های تحقیقاتی بریتانیا صورت خواهد گرفت.
Share/Save/Bookmark