علم دینی
آنچه در این پرونده میخوانید دیدگاه صاحب نظران فرهنگستان علوم اسلامی قم در رابطه ی دین و علم می باشد.
 
 
 
کد مطلب: 159
رویکردی نو در پایگاه وضع و دلالت‌های زبانی
تاریخ انتشار : جمعه ۲۷ مرداد ۱۳۹۱ ساعت ۰۲:۳۹
 
مبحث وضع از مباحث عمده و زیربنایی باب الفاظ است که عمدتاً در فهم از كلمات و دلالت‏های زبانی و قاعده‏مندسازی آنها نقش دارد. به همین دلیل است که چگونگی وضع الفاظ برای معانی از اهمیت ویژه‏ای برخوردار می‏شود.
vaz-2


عنوان: رویکردی نو در پایگاه وضع و دلالت‌های زبانی
درس گفتارهایی از حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمدمهدی میرباقری
قطع: وزیری
تعداد صفحات: ۲۳۲
ناشر: فرهنگستان علوم اسلامی





معـرفی: 

کتاب « رویکردی نو در پایگاه وضع و دلالت‌های زبانی » درس گفتارهایی از استاد معظم حضرت حجت الاسلام و المسلمین سید محمد مهدی میرباقری پیرامون مبحث "وضع" می باشد که در طی ۱۶ جلسه از مباحث درس خارج اصول فقه خود در سال ۱۳۸۱ بدان پرداخته اند.

مبحث وضع از مباحث عمده و زیربنایی باب الفاظ است که عمدتاً در فهم از كلمات و دلالت‏های زبانی و قاعده‏مندسازی آنها نقش دارد. به همین دلیل است که چگونگی وضع الفاظ برای معانی از اهمیت ویژه‏ای برخوردار می‏شود.

در باب الفاظ مشخص می‏شود كه آیا وضع الفاظ اعتباری است یا حقیقی؟ اگر اعتباری است معتبِر آن كیست؟ خداوند، یا فردی خاص یا ترکیبی از نفوس متکثره (مردم)؟ اگر معتبِر مردم هستند كدام مردم و مردم چه زمانی؟ افزودن بر این، آیا ملاحظه ارتباط معرفت‏شناسی و جامعه‏شناسی در تحلیل زبان‏شناختی ضروری نیست؟ تا چه حد این ملاحظات در مباحث پیشینیان انجام شده است؟ تحلیل‏های زبانی نظریه‏پردازان غربی می‏تواند ملاك صحیحی برای فهم از كلمات وحی باشد؟ باید به استقبال آنها رفت یا از آن بر حذر بود؟

در گفتار پیش رو به سبك عموم درس‏های خارج، نظریات اعاظم علم اصول طرح و بررسی شده است. نظریاتی همچون «تناسب ذاتی میان لفظ و معنا»، «واضع بودن خدای متعال»، «ملازمه واقعی میان لفظ و معنا»، «تنزیلی بودن وضع الفاظ»، «تعهدی بودن وضع الفاظ»، «علقه اكید ذهنی در وضع الفاظ»، «برآیندی بودن وضع الفاظ» [برآيند عوامل تكويني، تاريخي و اجتماعي علاه بر اراده فرد]بررسی شده‏اند. این نظریات توسط بزرگانی همچون میرزای نایینی (ره)، آقاضیاء عراقی (ره)، حاج شیخ اصفهانی (ره)، آیت الله خویی (ره)، شهید صدر (ره) و علامه حسینی‏الهاشمی(ره) مطرح شده‏اند. استاد معظم پس از طرح و بررسی آنها، نظریه برگزیده خود را مطرح ساخته‏اند.
Share/Save/Bookmark